cím

Egy blog ami egy lisztérzékeny lány életét mutatja be ... tapasztalatok, tanácsok, receptek. : )


2011. december 29., csütörtök

GLUTÉNMENTES ALKOHOLOK

Haha, csak véletlenül jutottak eszembe az alkoholok, de így szilveszter előtt tökéletes ez a cikk. :P



1.) Sör: Nem gluténmentes! Sajnos.. de! Már gyártanak gluténmentes söröket! :D Ahol én veszem ott sajnos 400 Ft,-ba kerül! Szerintem ez elég drága de havonta egy-két sör nem vág földhöz pénzügyileg. (nagyobb méretért kattints a képekre!)

2.) Bor: Gluténmentes! A fehér, a vörös, a rosé, mindegyik! Szőlőből készül szóval nagy a valószínűsége hogy nem tesznek bele glutént tartalmazó anyagot. :)
3.) Pezsgő: Gluténmentes! Alkoholos vagy nem, felnőtt vagy kölyök. Lényegtelen, mivel a pezsgő tulajdonképpen szénsavas bor, és mivel a bor is gluténmentes így a pezsgő is. :)
4.) Pálinka: Valójában a pálinkák gyümölcsökből készülnek, (Amiből lehet lekvárt főzni abból pálinkát is!) de hogy őszinte legyek én valamiért nem nagyon bízok benne. Elviekben gluténmentes de gyakorlatilag, sajnos lövésem sincs. Én inkább kihagyom.
5.) Abszint: „A felhasznált alkohol bármilyen semleges, mezőgazdasági eredetű etanol lehet, de a minőségi abszinthoz bor- vagy gabonapárlatot használnak.” Szóval ha borpárlat akkor gluténmentes ha gabonapárlat akkor nem. Valójában az abszintot ánizsból és különféle gyógynövényekből készítik.
6.) Vodka: „egy általában színtelen, hagyományosan erjesztett gabonából vagy burgonyából készülő égetett szesz, mely nagyrészt víz és etanol elegye, ízanyagokat pedig csak nyomokban tartalmaz. A vodka bármilyen, keményítőben vagy cukorban gazdag alapanyagból készíthető, de a legtöbb gabonából készül, például cirokból, rozsból, kukoricából vagy búzából. A gabonavodkák közül általában a rozs- és búzavodkát tartják jobbnak. Némely változatokat burgonyából, melaszból, szójababból, szőlőből, rizsből, cukorrépából, vagy néha akár az olajfinomítás és fafeldolgozás melléktermékeiből.” Nem ajánlom! Mert csak némely változatokat készítik burgonyából a többit gabonából. Érdeklődni kell a gyártónál, hogy miből készítik. :)
7.) Whisky: „olyan égetett szesz, amely őrölt gabona erjesztésével és lepárlásával, majd fahordóban – többnyire tölgyfa – való érlelésével készül. A gabona – whisky-típustól függően – lehet árpa, árpamaláta, rozs, rozsmaláta, búza, kukorica vagy ezek keveréke.” szóval nem gluténmentes!
8.) Rum: „A rum cukornád levéből vagy melaszból erjesztett égetett szesz, alkoholtartalma 38-60%. Lepárlás után színtelen folyadék, melyet évekig pihentetnek vagy karamellel színeznek; így nyeri el sötét színét.” (Csak csendesen megjegyzem, hogy a kedvenc alkoholomról beszélünk. :D) Gluténmentes! Cukornádból készül, gabonához szerencsére köze nincs.
9.) Likőr: „olyan alkoholos ital, melynek cukortartalma fajtától függően legalább 70–100 g/l, alkoholtartalma legalább 15%, és valamilyen alkoholpárlat ízesítésével állítják elő. Az ízesítés különböző élelmiszerekkel és aromaanyagokkal lehetséges, ám gyümölcslikőröknél (feketeribizli, cseresznye/meggy, málna, faeper, fekete áfonya, citrusfélék, törpemálna, sarkvidéki szeder, tőzegáfonya, vörösáfonya, ezüsttövis, ananász) és növényi likőrök (menta, tárnics, ánizs, üröm, gyógybalzsam) esetén aromaanyagok az Európai Unióban nem használhatók. Többnyire édes, pálinkaszerű ital, amelyhez különféle gyümölcsnedvek (barack, körte, meggy, cseresznye, eper, málna, narancs stb.) vagy más zamatos növénykivonatok (kávé, kakaó, vanília stb.) vannak hozzáelegyítve. A készítés gondossága és az ahhoz használt anyagok tisztasága szerint megkülönböztetnek finom (rosoglio) és közönséges (aquavitae) likőröket. A nagyon sok cukrot tartalmazó, olajsűrűségű likőröket krémlikőrnek (cremes) nevezik. Ilyen a tojáslikőr, a kávé- vagy a kakaólikőr.” Elviekben gluténmentesek, ha arról lenne szó nem hinném, hogy kipróbálnám azelőtt hogy a gyártónál nem kérdeztem volna rá az összetevőiről.
10.)  Tequila: „egy agávéfélének, a kék agávénak levelektől megtisztított részéből erjesztett és párolt, mexikói eredetű égetett szesz, Mexikó egyik nemzeti itala. A tequilának két fő kategóriája létezik: a „mixto” és a 100% agávétartalmú párlat. A mixto alkoholtartalmának csak egy része (legalább 51%-a) származik agávéból. A cefre többi részét valamilyen egyéb cukorforrás (pl. kukorica, cukornád, vagy akár kristálycukor) teszi ki, ami a tiszta agávécefrénél jellegtelenebb ízt eredményez. A tequilákat soha nem címkézik mixtónak: ha a címke nem tüntet fel 100%-os agávétartalmat (például 100% de agave), akkor az a tequila mindig mixto.” Részemről ugyanaz a helyzet mint a likőröknél. :$
11.) Vermut: „A vermut vagy ürmösbor olyan likőrbor, melyet fehér üröm vagy bárányüröm mellett egyéb füvekkel, fűszerekkel ízesítenek (például kis ezerjófű, fahéj, koriandertermés, keserűnarancs-héj, szegfűszegvirág, bodzavirág, kálmosgyökér, örménygyökér). Egyes vermutok édesítettek, az édesítetlen, vagy száraz vermut általában kesernyés.” Gluténmentes!
12.) Brandy: „a brandy vagy borpárlat a szőlő erjesztésével készült bor lepárlásával létrejött égetett szesz. Alkoholtartalma általában 35%–60%. A brandyt általában fahordóban érlelik, vagy hozzáadott karamellel utánozzák az érlelés színét.„ Gluténmentes! Abszolúte kipróbálnám! :P A magyar köznyelvben gyakran minden brandyt konyaknak neveznek, a híres Cognac brandy után.
13.) Gin: „A gin olyan semleges ízű alkoholpárlat (minőségi változatok esetén gabonaszesz), amit a közönséges boróka tobozbogyójával vagy annak kivonatával, és olykor sok más fűszerrel is ízesítenek. Ízében mindig a borókaíz dominál. Eredettől függően sokféle típus létezik, de alapvetően kétféle gint különböztetnek meg. A párolt gint hagyományos módon készítik: a szeszbe borókabogyót és egyéb fűszereket áztatnak, majd újra lepárolják. Ezután pedig esetenként tiszta alkoholt, kevés cukrot, és ízanyagokat adnak hozzá. A kevert gin készítésekor valamilyen semleges szeszt kivonatokkal vagy aromákkal ízesítenek.” Mint a tequila esete… 

 Összefoglalva, szerintem csak olyan alkoholokat igyatok amik biztos hogy gluténmentesek pl. a bor, pezsgő, és a rum. Ezek 100%-ban azok. A többit csak akkor igyátok ha érdeklődtetek a gyártónál. + 18 év alatt nem ajánlatos alkoholt fogyasztani!!

u.i: ha érdeklődtetek gyártóknál nyugodtan küldjétek nekem tovább erre: ddiary21@gmail.com címre. Megköszönném a segítséget! ^^

1 megjegyzés:

  1. Mivel a glutén nem illékony, hanem ottmarad a lepárlóüst moslékában, a párlatok (pl. whisky, vodka, abszint, gin, tequila) mind gluténmentesek.

    Másrészt, nem értem, hogy ha a pálinkánál nem hiszed a 100% gyümölcsben, akkor a brandynél miért. Egyébként a vermutnál is hibáztál, mert a hozzáadott szesz lehet gabonaszesz is (a likőrborban mindig van hozzáadott alkohol), bár mint mondtam, ez nem probléma.

    VálaszTörlés